Suomalainen varhaiskasvatus ja koulutus on yhteiskuntamme kruununjalokivi, josta olemme ihan syystä ylpeitä. Koulutusjärjestelmämme on kaikilla mittareilla tarkasteltuna maailman huippua, ja tämä fakta tunnustetaan myös globaalisti. Opiskellessani Lontoossa koulutuspolitiikkaa professorit sekä opiskelukaverini ympäri maailmaa halusivat tietää meidän salaisuutemme ja ihastelivat koulutusjärjestelmäämme. Joskus on matkustettava kauas nähdäkseen lähelle, ja ulkomailla asuessani ymmärsin ensi kertaa kunnolla, kuinka etuoikeutetussa asemassa me suomalaiset olemme varhaiskasvatuksen ja koulutuksen suhteen.

On kuitenkin syytä tiedostaa, että maailman paras ja yhdenvertaisin koulutusjärjestelmä ei pysy maailman parhaana, jos siitä jatkuvasti leikataan. Varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta leikkaaminen on yhtä viisasta kuin oman oksan sahaaminen. Tämän päivän “säästetyt” eurot maksattavat itsensä korkojen kera takaisin pitkällä aikavälillä, ja siihen meillä ei ole yksinkertaisesti varaa! Tähän asti opettajat, avustajat, lastenhoitajat, rehtorit ja päiväkotien johtajat ovat saaneet tilkittyä koulutusleikkausten pahimpia vaikutuksia, mutta kauaa me emme enää pysty pitämään venettä pinnalla. Ala ei kestä enää yhtään leikkausta resursseista – jo nyt ammattilaiset äänestävät jaloillaan. Me pidämme päiväkodeissa ja kouluissa huolta teidän elämänne tärkeimmistä ihmisistä. Me ansaitsemme parempaa! Teidän lapsenne ansaitsevat parempaa!

Varhaiskasvatuksen opettajista on huutava pula, eikä kaikille lapsille riitä pätevää opettajaa. Tähän ongelmaan ratkaisun avaimet ovat jo vuosia olleet kuntapäättäjien tiedossa, ja ihmettelenkin todella, miksi meitä opettajia ei kuunnella. Ratkaisuksi varhaiskasvatuksen opettajapulaan ei riitä se, että jatkuvasti lisätään koulutukseen aloituspaikkoja. Se on paikkausmetodina yhtä kestävä kuin purukumilla autonrenkaan paikkaaminen. Oman, 2016 valmistuneen, vuosikurssini 40:stä opiskelijasta vain noin 20 työskentelee nykyisin varhaiskasvatuksen opettajina. Niin kauan, kun alan palkkaus on surkea, työn kuormitus korkea ja arvostus heikkoa, varhaiskasvatuksen opettajat äänestävät jaloillaan. Onko sinulle ihan sama, kuka lastasi opettaa?

Jos pääsen kunnanvaltuustoon lupaan taistella viimeiseen asti varhaiskasvatuksen ja koulutuksen puolesta. Sitoudun työskentelemään alan pätevien ammattilaisten palkkauksen ja työolojen parantamiseksi. Lupaan aina puhua pienimpien kuntalaisten puolesta sekä puolustaa väsymättömästi lasten ja nuorten oikeuksia laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja koulutukseen.

Sitoudu sinäkin ja äänestä minua!